2022-05-20

Dimenzije

S obzirom da je Bog svemoguć i da je neizmjerno kreativan stvorio je toliko toga da mi ljudi u 3D to nikada nećemo moći pojmiti. Prvo: Ono do čega sam ja u mojem radu i proučavanju došla je da postoji 4 dimenzija naše planete koje se međusobno isprepliću. Te četiri dimenzije se više mogu osjetiti u nenaseljenim područjima Zemlje.
2022-05-06

Robotika

Robotika je interdisciplinarno znanstveno područje koje se bavi projektiranjem, konstruiranjem, upravljanjem i primjenom robota. Zasniva se na mehanici (strojarstvu), elektrotehnici i informatici, odnosno disciplini mehatronici koja se razvila iz njihove povezanosti. Danas se robotika razvija i koristi u mnogim područjima današnjeg društva. Cilj joj je olakšati teške poslove, ubrzati procese, pomoći pri obavljanju mnogih aktivnosti.
2022-04-22

CERN

CERN – Europsko vijeće za nuklearna istraživanja osnovan 1954. godine. CERN je najveći znanstveni laboratorij na svijetu. Najvažniji su instrumenti u CERN-u akceleratori i detektori čestica. U akceleratorima se čestice ubrzavaju gotovo do brzine svjetlosti (oko 300.000 km/s) i usmjeravaju da se sudaraju. Promatranjem sudara s pomoću detektora dobivaju se podaci o međudjelovanju čestica.
2022-04-08

DARPA

DARPA (osnovana kao ARPA) je agencija koja je osnovana 1958. godine radi istraživanja i razvoja novih tehnologija za potrebe vojske Ministarstva obrane SAD-a. Osnovana je u suradnji s akademskim krugovima, industrijom i vladinim partnerima kako bi se mogli što kvalitetnije provoditi istraživački i razvojni projekti i proširile granice tehnologije i znanosti i izvan vojnih zahtjeva. DARPA je agencija koja je angažirana na mnogim projektima za koje se može reći da djeluju na današnje društvo. Jedno od zadnjih aktivnosti je i njihova suradnja na Moderninom cjepivu protiv covid-19.